Přejít na obsah

KURZY BEZPEČNÉ JÍZDY PRO MLADÉ ŘIDIČE A MENTORY

Ve spolupráci s Ministerstvem dopravy – BESIP a Autoklubem Karosa Vysoké Mýto vznikl inovativní projekt Kurzy bezpečné jízdy pro L17 + mentory, který je zaměřen na zvýšení bezpečnosti mladých řidičů a jejich mentorů a nabízí školení v bezpečném prostředí polygonu. Cílem je připravit začínající šoféry na krizové situace.

Každý rok máme v rozpočtu na programové dotace pro dopravu k dispozici pět milionů korun. A protože jsme všechny nevyčerpali, vyvstala myšlenka, do čeho užitečného investovat. Nakonec vznikl nápad, peníze utratit za bezpečnost na silnicích. Kde nejlépe začít, nežli u mladých, ještě nezkušených řidičů. Jsem tedy rád, že Pardubický kraj může být součástí tohoto, za mě, užitečného projektu. Díky výcviku na vysokomýtském polygonu získají potřebné dovednosti nejen nováčci za volantem, ale i jejich mentoři, kteří pro ně budou zároveň i efektivní podporou. Mladí řidiči jsou z hlediska bezpečnosti silničního provozu považováni za rizikovou skupinu. Ve své řidičské praxi zatím neměli tolik možností, setkat se s rizikovou situací. V případě, že někdy nastane, dokážou ji potom správně vyhodnotit a vyřešit. Pokud bude o tyto kurzy L17 velký zájem, počítáme s finanční podporou i příští rok,“ vysvětluje náměstek pro dopravu, Michal Kortyš.

Kurzy bezpečné jízdy pro L17 ale zdaleka nejsou jedinou aktivitou, která je spolufinancována Pardubickým krajem. Každoročně kraj přispívá částkou 400 tisíc korun neziskové organizaci Prevencí pro život na aktivity BESIPu v Pardubickém kraji. V loňském roce byly podpořeny projekty Na kole jen s přilbouMetodické semináře pro pedagogy ZŠ a MŠBezpečně na koloběžce, v celkové částce 130 tisíc korun.

Obsah kurzů pro 17 leté řidiče a jejich mentory

Kurzy jsou zaměřeny na nejčastější krizové situace, s kterými se šoféři denodenně setkávají. V bezpečném prostředí polygonu si mladí řidiči vyzkouší, jak se chová automobil při smyku, krizovém brzdění a dalších nebezpečných situacích. Součástí programu jsou také skupinové pohovory s dopravním psychologem, které mají snížit sklon mladých řidičů k riskování.

Pro mentory je připraven speciální program zahrnující přednášku dopravního psychologa na téma „Jak být dobrý mentor“ a praktické jízdy s odbornými instruktory. Cílem je, aby mentoři dokázali mladým řidičům efektivně předávat své zkušenosti a byli jim skutečnou podporou.

Termíny, přihlášky a kapacita kurzů

Pardubický kraj finančně podpořil a objednal dva termíny kurzů, 3. 11. 2024 a 30. 11. 2024. Třetí termín 6. 10. 2024 bude financován z rozpočtových prostředků Ministerstva dopravy BESIP pro Pardubický kraj. Každý kurz je určen pro 36 osob, celkově tedy bude vyškoleno 108 účastníků. Přihlášky budou přijímány od 1. září 2024 online na www.autodromvmyto.cz.

Kolik zaplatíte

Kurzy jsou dotovány a dvojice účastníků (řidič + mentor) zaplatí pouze registrační poplatek 413 Kč bez DPH. Celková cena kurzu, zahrnující pronájem polygonu, školicího střediska a účast odborníků, činí 82 000 Kč bez DPH.

Od 1. ledna 2024 mohou mladí řidiči po absolvování autoškoly a závěrečné zkoušky řídit už od 17 let, ovšem pouze pod dohledem zkušeného mentora. Více informací nejdete na https://besip.cz/Ucastnici-silnicniho-provozu/Ridici-automobilu/L17

kurzy 17