Pro inspiraci všech, kteří již netrpělivě očekávají Štědrý den, si Český červený kříž v Ústí nad Orlicí připravil praktickou ukázku a takovou generální zkoušku přípravy štědrovečerní večeře. U nás bývá nejčastěji rybí polévka, bramboračka, čočková, hrachová případně polévka s játrovými knedlíčky. Druhým chodem je pak ryba nejčastěji kapr s bramborovým salátem.
Na Červeném kříži se připravovala tradiční rybí polévka včetně samotné příprava kapra jeho správné stažení kůže – šupin a vykostění. Kapr byl připravován na tři způsoby - klasický obalovaný, jako rybí hranolky a kapr na rajčatech a vínu. Poslední součást štědrovečerní večeře, bramborový salát byl připraven hned v několika netradičních provedeních. Nechyběla ani ukázka slavnostně prostřené tabule a ochutnávka uvařených specialit pro příchozí. Na celé přípravy a vaření dohlížela profesionální kuchařka Renáta Kulichová z Domova důchodců.