Přejít na obsah

SKAUTI ZA POMOCI MĚSTA A VEŘEJNOSTI STAVÍ NOVOU KLUBOVNU

Skautské středisko Orlice Ústí nad Orlicí má 4 oddíly, 3 klasické a jeden kmen dospělých. Jednotlivé družiny pokrývají různé věkové kategorie od šestiletých dětí až po dospělé vedoucí (Vlčata a Světlušky, Skauty a Skautky, Rovery a Rangers). Jedna z kluboven skautů U Tří mostů stojí na soukromém pozemku, a protože nájemní smlouva vypršela, skauti se pustili do stavby nové klubovny. Zároveň letos řešili i špatný stav klubovny dívčího oddílu v Hylvátech, objekt potřeboval rekonstrukci. Protože skauti mají širokou členskou základnu a jsou celoročně aktivní, zastupitelstvo města podpořilo jejich stavby dotací v celkové výši zhruba 3,2 milionu korun.

Zároveň běží i veřejná sbírka na stavbu nové klubovny, skautům se podařilo nasbírat již téměř 350 tisíc korun.

O skautingu v Ústí nad Orlicí a stavebním dění kolem kluboven jsme si povídali s Vojtěchem Mikulášem, vedoucím střediska Orlice Ústí nad Orlicí.

 

Jaké prostory má v současné době skauting v Ústí nad Orlicí k dispozici?

Aktuálně využíváme tři klubovny, jednu na Dukle ve Wolkerově údolí, další je klubovna dívčího oddílu na začátku Hylvát a poslední klubovna U Tří mostů na konci Hylvát.  

 

Klubovna dívčího oddílu letos prošla rekonstrukcí, čeho všeho se týkala?

Je to starý objekt a již dlouhodobě zde byly problémy s vlhkostí. Rekonstrukce zahrnovala hydroizolaci zdiva, dala se do pořádku kanalizační přípojka, nové jsou podlahy, sociální zázemí i kuchyňka. Klubovnu tak bude možné více využívat nejen pro běžné schůzky, ale i delší, například víkendové akce nebo pro ubytování skautských návštěv.  

 

Největší změnou bude stěhování klubovny U Tří mostů v Hylvátech. Proč musíte původní klubovnu opustit? 

Klubovna zde stála přibližně od roku 2002, postavena byla poté, co původní klubovnu v Dlouhé Třebové strhla povodeň v roce 1997. Nacházela se na pronajatém pozemku, doba pronájmu uplynula a my jsme se museli rozhodnout, kde bude oddíl více než 50 kluků dál fungovat. Řešením bylo postavit novou klubovnu na našem pozemku, která nám už doufám vydrží na věky (úsměv). Do budoucna je to výborné řešení, v tuto chvíli to samozřejmě ale přináší dost starostí a vyžaduje dost peněz. 

 

Pozemek jste museli koupit, nebo ho dostali darem? 

Když jsme se rozhodli pro stavbu klubovny, nevěděli jsme, kde bude stát. Zvažovali jsme různé varianty. Nakonec jsme se po dlouhém procesu dohodli s městem na tom, že nám daruje část pozemku v blízkosti současné klubovny. Samozřejmě nebyl zasíťovaný, bylo třeba sem přivést elektřinu a vodu. Darovaný pozemek nám umožní zůstat téměř na stejném místě, v klidném prostředí a jsme za něj velmi rádi.

 

Co budou největší bonusy nové klubovny?

Nová klubovna už bude mít dvě místnosti na pravidelné schůzky, kuchyňku, funkční WC a tekoucí vodu. To ve staré nebylo, vodu jsme museli dovážet v barelech. Nový objekt bude mít i využitelné podkroví.

 

Daří se vám nasbírat potřebnou finanční částku?

Jsme na dobré cestě. Město nám poskytlo dotaci ve výši tři miliony korun, dotace je rozdělena do dvou let, letos byla stavba podpořena částkou ve výši 1,5 milionu korun, stejnou i v příštím roce. To je pro skauty v Ústí nad Orlicí významná pomoc, které si moc vážíme, protože rozhodně není samozřejmá. Ubylo nám tím hodně starostí s dalším financováním. Na celou stavbu to samozřejmě stačit nebude, celkový rozpočet je 4,5 milionu korun. Část potřebných finančních prostředků budou naše úspory z běžného provozu střediska a další peníze se kromě jiného snažíme získat z veřejné sbírky. Pomoc poskytne také naše skautského ústředí, které podporuje stavby nových kluboven.

 

Jak dlouho veřejná sbírka poběží?

Sbírka byla zahájena na portálu darujme.cz v minulém roce v červnu a poběží minimálně do ledna příštího roku. Spolupracujeme se skautskou nadací, která k vybraným darům přidá polovinu navíc.

 

Kolik se vám již podařilo nasbírat peněz?

Příspěvky se scházely hlavně v minulém roce, kdy byla sbírka vyhlášena. Aktuálně máme vybráno zhruba 350 tisíc korun a rádi bychom dosáhli cílové částky, která byla nastavena na 450 tisíc korun.

 

Co dalšího skauty čeká? Stavba klubovny samozřejmě není vaší jedinou aktivitou.

Vedle stavby klubovny musíme zvládat především běžnou činnost, což je celoroční práce s dětmi, závěrem skautského roku jsou tábory. Za tím se skrývá spousta práce a hodně lidí, v našem případě hlavně mladí lidé, středoškoláci a čerství vysokoškoláci.

 

Kolik má skautské středisko Orlice v současné době členů?

Skautské středisko má zhruba 140 členů, z toho zhruba 100 je mladších 18 let. Většina z nich je z Ústí, ale máme i děti z okolních obcí, nejvíce z Dlouhé Třebové.

 

V září začaly nábory nových členů?

Nábory primárně probíhají na začátku skautského roku, tedy v září, ale nováčky neodmítáme ani během roku. Aktuálně máme ale kapacitu ve všech oddílech víceméně naplněnou, takže se může stát, že si nováčci budou muset nějakou dobu počkat. V případě zájmu je nejlepší kontaktovat vedoucí oddílu a domluvit se – záleží také na věku a časových možnostech zájemců.

 

Nabídka volnočasových aktivit pro děti je dnes velmi široká, je o skauting stále zájem?

Je, jak ze strany dětí, tak i rodičů. Při náborech nových členů někdy narážíme na kapacity vedoucích, kteří dnes mají také spoustu možností co podniknout se svým volným časem. Schůzky probíhají odpoledne, což znamená sladit rozvrh všech dětí s rozvrhy vedoucích, zejména pokud na schůzky dojíždějí.

 

Co jsou vaše stěžejní akce?

Takovým vyvrcholením skautského roku jsou tábory. Letos probíhaly dva tábory, jeden v Těchoníně a druhý společný se skautkami z České Třebové v Hlinsku na Vysočině. Oba tábory byly čtrnáctidenní.

 

Vojtch-Mikul
vizualizace---Skautska-zakladna-Hylvaty-2
Prvnschzka202308092023-181205006
vizualizace---Skautska-zakladna-Hylvaty-1
tabor2024