Přejít na obsah

POVODNĚ 2024: PODĚKOVÁNÍ A KRÁTKÉ ZHODNOCENÍ

Vážení, z pravidelných zpráv z činnosti povodňové komise jste byli informováni o situaci v našem městě v uplynulých dnech. Dnes v ranních hodinách byla činnost povodňové komise ukončena, podrobně ZDE: https://www.ustinadorlici.cz/cs/udalosti/10524-povodnova-komise-ukoncila-cinnost?prehled=0. Osobně oceňuji nasazení všech členů komise, jednotek SDH Ústí nad Orlicí, Hylváty, Černovír a Knapovec a strážníků Městské policie UO. Velké poděkování za spolupráci a součinnost zaslouží TEPVOS a Český červený kříž, dále pak tajemnice a zaměstnanci městského úřadu, kteří drželi nepřetržitou službu u krizové telefonické linky a řada dobrovolníků podílejících se na přípravě pytlů s pískem. Děkuji také zaměstnancům domova důchodců, kteří poskytli azyl obyvatelům Domu pokojného stáří sv. Kryštofa a zaměstnancům Centra sociální péče a Klubcentra, kteří byli připraveni řešit případnou evakuaci. Zapomenout nemohu ani na ICOM, Sport Hotel a firmu Javůrek za dopravu, stravování a návoz písku. Po celou dobu byli nedílnou součástí krizového štábu všichni tři místostarostové města. Někteří z týmu byli vidět víc v terénu, jiní činnost řídili a koordinovali. Všichni mají mé uznání, obdiv a velké poděkování.

Na podrobné zhodnocení a analýzu je čas. Ovšem již dnes je možné konstatovat, že provedená protipovodňová opatření na tocích Tiché Orlice a Třebovky měla jednoznačně pozitivní dopad na naše město. Ať již se jednalo o dva suché poldry na Tiché Orlici s celkovým objemem 2,3 mil. m3 vody, nebo o řadu staveb na Třebovce. Zde byla zkapacitněna retenční schopnost rybníku Hvězda a realizovány čtyři poldry. Postupně došlo ke zkapacitnění toku Třebovky u Opatova, v Dlouhé Třebové a v místní části Ústí nad Orlicí Hylváty. Následně také v Třebovici a České Třebové. Za zmínku stojí vybudování dvou menších záchytných poldrů na Knapoveckém potoce, který je nezanedbatelným přítokem Třebovky v místní části města Hylváty. Součástí protipovodňových opatření města Ústí nad Orlicí jsou přirozená inundační území v nivách řek. Zejména rozliv povodňové vlny Tiché Orlice do luk od Letohradu po Cakli a v okolí Kerhartic pomáhá uchránit zastavěné části území města.

Přírodní rozliv a vybudovaná vodní díla zásadním způsobem zvyšují retenční schopnosti povodí Třebovky a zmírňují odtok z hor na Tiché Orlici natolik, že nyní podobné srážky jako v roce 1997 obě řeky přivedly k městu pouze jako pětileté povodně. Tyto pak ve městě Ústí nad Orlicí napáchaly pouze malé škody.

Za vedení města Petr Hájek, starosta

3K0A3754