Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
6. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 19.6.2023

STA/1 - Uzavření poboček České pošty v Ústí nad Orlicí.
I. Zastupitelstvo města bere na vědomí

informaci o uzavření pobočky České pošty Ústí nad Orlicí 3 (Třebovská 140), Ústí nad Orlicí 4 (Sokolská 138) a Ústí nad Orlicí 6 (Polská 1308) ke dni 30.6.2023 dle přílohy k usnesení RM.

II. Zastupitelstvo města bere na vědomí

stanovené podmínky pro možné provozování pošty "Partner plus" Městem Ústí nad Orlicí, jako náhradu za uzavřenou pobočku Ústí nad Orlicí 6 (Polská 1308).  

III. Zastupitelstvo města ukládá

1. Petru Hájkovi
1.1.

starostovi města, předložit zastupitelstvu města k projednání návrh smlouvy zajišťující provoz pošty "Partner plus" dle bodu II. tohoto usnesení.

Termín: 11.9.2023

Předkladatel:Petr Hájek
Zpracovatel:Petr Hájek, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí dne 12.6.2023
Vyjádření:

rada města vzala předloženou informaci na vědomí

viz usnesení č. 577/22/RM/2023 ze dne 12.6.2023

 

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:15
Text důvodové zprávy:

Městu Ústí nad Orlicí bylo dne 30.3.2023 oznámeno uzavření tří poboček České pošty na území města. Konkrétně se jedná o pobočku v Hylvátech, Kerharticích a na sídlišti Štěpnice (viz příloha č.1). Následně se starosta města ve spolupráci s místostarostou Jiřím Preclíkem (jednání 27.4.) aktivně zapojil do jednání se zástupci České pošty ve snaze změnit negativní rozhodnutí pošty. Jednání se uskutečnila v těchto termínech - 6.4. Pardubice (za účasti hejtmana Pardubického kraje a starostů dotčených měst - Česká Třebová, Svitavy, Chrudim, Hlinsko), 27.4. Ústí nad Orlicí, 9.5. Pardubice (jednání Rady Pardubického kraje), 24.5. a 25.5 Ústí nad Orlicí. 

 

Na jednání dne 27.4. předložil zástupce České pošty tzv. Manažérské shrnutí města Ústí nad Orlicí, na kterém odůvodňoval uzavření tří výše uvedených poboček (viz příloha č.2). Na základě diskuse předložili zástupci města poště nabídku, která by umožnila zachování pobočky na sídlišti Štěpnice ve formě vymístěné přepážky. Nabídka znamenala závazek města převzít provozní náklady související s pronájmem a s úhradou všech energií za prostor stávající pobočky Ústí nad Orlicí 6 (Nová Louže - Polská 1308). Česká pošta tuto nabídku neakceptovala - odpověď ze dne 16.5.2023 (viz příloha č.3). 

 

Možnou alternativou je přistoupit na nabídku provozu tzv. pošty Partner plus s tím, že 100 % provozovatelem se stane Město Ústí nad Orlicí. Město ponese veškeré provozní náklady - pronájem prostoru, pronájem datového připojení a zapojení do přepravní sítě, energie, mzdy aj. Naopak Česká pošta se zavazuje hradit odměnu za skutečně uskutečněné transakce (viz příloha č.4).

 

Předpokládaná kalkulace výnosů a nákladů znamená výraznou provozní dotaci poště Partner plus ze strany města. Výše roční provozní dotace je přímo závislá na délce smlouvy (pošta nabízí 2 nebo 5 letou smlouvu) a počtu přepážek, tedy počtu pracovních míst a může představovat až 1,75 mil. Kč (viz příloha č.5).     

 

Na posledním jednání potvrdil starosta města, že návrh na provozování pošty Partner plus městem Ústí nad Orlicí bude předložen k diskusi radě města a následně zastupitelstvu. O stanovisku bude Česká pošta neprodleně informována tak, aby případná smlouva na provoz pošty Partner plus mohla být účinná co možná nejdříve. Za možným účelem provozovat poštu Partner plus jednal starosta města také s ředitelem obchodního družstva Konzum.

 

Aktuální informace, kterou rada města neměla v průběhu svého jednání k dispozici:

 

V pondělí 12.6. odpoledne sdělil ředitel společnosti Konzum, že v rámci dlouholeté spolupráce s městem Ústí nad Orlicí a ve snaze napomoci řešit současnou situaci, je obchodní družstvo připraveno poskytnout městu stávající prostor pošty na Nové Louži formou výpůjčky. Díky této nabídce se roční provozní náklady sníží o 144 tis. Kč.

 

Zástupce České pošty v pondělí 12.6. odpoledne sdělil, že pošta doposud nemá vypracovanou smlouvu, na základě které je možné zahájit provoz pošty Partner plus. Podmínky možného provozování se v průběhu uplynulých měsíců ze strany České pošty několikrát měnily a ani v tomto ohledu není pošta připravena řešit problémy, které svým rozhodnutím způsobila. 

Materiál obsahuje: Příloha - 1 - Oznámení o uzavření poboček (Veřejná)
Příloha - 2 - Manažérské shrnutí (Veřejná)
Příloha - 3 - Zamítnutí vymístěné přepážky (Veřejná)
Příloha - 4 - Prezentace PP+ (Veřejná)
Příloha - 5 - Kalkulace výnosů a nákladů (Veřejná)
Přizváni: