Přejít na obsah

ROZHOVOR S PAVLEM ŠPORCLEM

Laureát letošní Kocianovy houslové soutěže bude oceněn novou speciální cenou, budou mu zapůjčeny mistrovské housle. Zásluhy na tom má houslový virtuos Pavel Šporcl, který je předsedou poroty a patronem této soutěže pro mladé talentované houslisty.

Na 66. ročník Kocianovy houslové soutěže se přihlásilo 59 soutěžících. Jste spokojen s tímto počtem?
Ano, jsem spokojen. Je to v dnešní době velmi solidní číslo a je vidět, že si Kocianka drží svůj vysoký standard. Kromě několika českých uchazečů se letos přihlásil velký počet zahraničních účastníků, což jde ruku v ruce s mezinárodním kreditem této soutěže, která se řadí k nejstarším na světě. Z toho mám velkou radost.  

Přijedou reprezentanti z různých zemí světa a světadílů, jsou mezi nimi vidět nějaké rozdíly?
Samozřejmě. Není to jen o houslové hře, ale i třeba ve způsobu prezentace na pódiu, a to včetně oblékání. Pro nás je ale nejdůležitější úroveň hry a moc se těším na výkony, které na letošním ročníku Kocianky uslyším.

Jak je na tom v mezinárodním srovnávání česká houslová škola?
Já myslím, že velmi dobře. V posledních letech se nám velmi dařilo, měli jsme dva české laureáty – Daniela Matejču a Milana Kostelence. Daniel se velmi výrazně začíná profilovat na mezinárodní scéně a Milana tato cesta nepochybně také čeká. Kocianova houslová soutěž má opravdu světovou kvalitu a sjíždějí se na ni skvělí mladí houslisté. I proto se nehlásí příliš mnoho českých účastníků, ale ti, co přijedou, jsou velmi dobří. 

Máte nějaká očekávání od letošního ročníku, nebo si je dopředu netvoříte?
Nemohu si tvořit dopředu nějaká očekávání, ani nestuduji, kdo vlastně přijede. Nechávám se překvapit a těším se na výkony soutěžících.

Laureát Kocianovy houslové soutěže díky vám získá novou cenu, budou mu zapůjčeny mistrovské housle z dílny Jana Špidlena. S jakým přáním je budete předávat novému vítězi soutěže? A čím jsou pro vás vaše „špidlenky“?
Mám velkou radost, že se mi podařilo domluvit navázání spolupráce s Českým královským institutem, který tyto housle Jana Špidlena s opusovým číslem 001 zakoupil a bude je půjčovat laureátovi nebo některému z vítězů. Cenu nebudu předávat já, ale přímo JUDr. Zdeněk Prázdný, ředitel ČKI.
Moc mne také těší, že se jedná právě o nástroj z dílny Jana Špidlena, na který hrál Josef Suk. Tyto housle mají krásný příběh, který význam této výjimečné ceny ještě umocňuje.

Jste patronem soutěže, předsedou poroty a uměleckým ředitelem hudebního festivalu. Jak se cítíte v těchto svých rolích?
Každá role má své, ale moc si vše užívám a beru velmi zodpovědně. Důležité je pro mne hlavně to, abych byl platný a na svém místě – tedy pomáhal jako patron soutěž zviditelňovat, řídil porotu tak, aby byla na 100 % spravedlivá a vedl festival tak, aby se líbil a přinášel radost posluchačům.

Když se díváte z pohledu porotce na výkony soutěžících, vzpomenete si někdy na své účinkování v soutěži?
Každý rok, když do Ústí nad Orlicí přijedu, vzpomínám na svá soutěžní vystoupení. Kocianka pro mě byla od dětství nesmírně důležitou soutěží, událostí, na kterou jsem se připravoval celý rok. Právě zde jsem se seznámil i s mým milovaným profesorem Václavem Snítilem. Kociance opravdu dlužím velmi mnoho, a tak se i svým angažmá v Ústí nad Orlicí snažím soutěži vše vrátit.

Měl jste tehdy trému? Dá se s trémou nějak pracovat?
Pokud jsem měl tehdy trému, tak rozhodně v míře, která mě nesvazovala. S trémou se samozřejmě pracovat dá. Já se jí snažím předcházet tak, že jsem 100% připraven.

Vnímáte, jak se Ústí nad Orlicí léty mění? Máte tu nějaké oblíbené místo, zákoutí?
Vnímám velmi hezky, jak se město i okolí mění, opravuje, zušlechťuje. Miluju kostel Nanebevzetí Panny Marie, park, cestu k Roškotovu divadlu, mám rád i novou ZUŠ Jaroslava Kociana, kde se soutěž koná - Ústí nad Orlicí mi přirostlo k srdci. 

Co přejete soutěži a festivalu do dalších let?
Soutěži přeji, aby si udržela nejen prestiž, ale i rodinnou atmosféru. Koneckonců při hře na housle nejde o život, ale o radost z muzicírování. Soutěžící se vracejí, protože je jim v Ústí hezky. Nacházejí si zde nové přátele, hrají v soutěžním orchestru, vítá je oficiálně starosta města. To jen tak někde nezažijí. A festivalu přeji co nejvíc spokojených posluchačů a možnost zvát stále lepší a lepší interprety. Je skvělé, že jak festival tak soutěž mají tak báječné zázemí a podporu města, a především dlouhá léta i jeho starosty Petra Hájka. Bez jeho nasazení a týmové práce jednotlivých členů organizačního výboru by se tak krásné události nemohly konat. A toho si nesmírně vážím.

Pavel-porcl
Pavel-porcl-4
Pavel-porcl-3
Pavel-porcl-2