Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
6. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 19.6.2023

OŠKCP/7 - Návrh na odnětí čestného občanství města Ústí nad Orlicí Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému.
I. Zastupitelstvo města odnímá

čestné občanství města Ústí nad Orlicí Klementu Gottwaldovi z důvodu naplnění článku VI. bodu 2. Statutu pro udělování čestného občanství města Ústí nad Orlicí.

II. Zastupitelstvo města odnímá

čestné občanství města Ústí nad Orlicí Antonínu Zápotockému z důvodu naplnění článku VI. bodu 2. Statutu pro udělování čestného občanství města Ústí nad Orlicí.

III. Zastupitelstvo města ukládá

1. Ing. Lucii Felgrové
1.1.

vedoucí odboru školství, kultury, sportu, cestovního ruchu a propagace, administrativně zajistit odnětí čestných občanství města Ústí nad Orlicí dle bodu I. a II. tohoto usnesení.

Termín: 14.7.2023

Předkladatel:Ing. Lucie Felgrová
Zpracovatel:Ing. Lucie Felgrová, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí dne 12.6.2023
Vyjádření:

rada města vzala na vědomí

viz usnesení č. 576/22/RM/2023 ze dne 12.6.2023

 

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

 

V souladu se schváleným Statutem pro udělení čestného občanství města Ústí nad Orlicí (dále jen Statut) je předkládán návrh na odnětí čestného občanství města Ústí nad Orlicí Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému.

 

Podnět k odnětí čestného občanství zaslal předseda spolku STOReAGE Jiří Fikejz dne 25.2.2023. Korespondence byla předložena zastupitelstvu města dne 24.4.2023, zastupitelstvo bez další diskuse vzalo korespondenci na vědomí. Dle Statutu mohou podnět na odnětí čestného občanství podávat členové zastupitelstva města a rady města. Ostatní fyzické a právnické osoby mohou písemný podnět na odnětí předkládat prostřednictvím rady města. 

 

Návrh na odnětí občanství byl předložen Radě města Ústí nad Orlicí dne 12.6.2023. Rada města vzala informaci na vědomí.

 

Návrh na odnětí čestného občanství je odůvodněn článkem VI. bodem 2. Čestné občanství může zastupitelstvo města odejmout tomu, kdo se závažným způsobem provinil proti zásadám morálky či právnímu řádu, nebo tomu, u koho dodatečně vyjdou najevo skutečnosti, na jejichž základě by k udělení čestného občanství nedošlo, pokud by byly známy před jeho udělením.  

 

Čestné občanství Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému bylo uděleno shodně 8.11.1948 za zásluhy o povznesení sociálních vymožeností pracujícího lidu v naší republice. Dle Statutu čl. VI. bod 4. musí návrh na odnětí obsahovat podrobné a srozumitelné odůvodnění skutečnosti, jež k odnětí vedou.

 

Odůvodnění:

Klement Gottwald stratég únorového převratu 1948, jímž KSČ uchvátila veškerou moc v tehdejší ČSR a nastolila totalitní režim. Nesl hlavní zodpovědnost za politický vývoj v Československu 1948-1953, za nezákonnosti, zvůli, policejní a justiční teror. V zemi nastolil komunistickou diktaturu. V padesátých letech minulého století bylo přes 200 lidí odsouzeno k trestu smrti v politicky vykonstruovaných procesech. (zdroj: Vláda ČR) 

 

Antonín Zápotocký se významně podílel na únorovém převratu 1948 a v následujících letech nesl jako jeden z nejvyšších politických a státních představitelů spoluzodpovědnost za praktiky komunistického totalitního režimu v tehdejší ČSR. (zdroj: Vláda ČR)

 

Materiál obsahuje: Příloha - 1 - Statut pro udělování čestného občanství města Ústí nad Orlicí (Veřejná)
Příloha - 2 - podnět spolku STOReAGE_anonymizovaný (Veřejná)
Přizváni: