Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
6. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 19.6.2023

MPO/9 - Záměr prodeje části p.p.č. 3 v k.ú. Knapovec
I. Zastupitelstvo města neschvaluje

záměr prodeje části p.p.č. 3 v k.ú. Knapovec na základě žádosti J░░░ K░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ , dle přílohy k usnesení ZM.

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Bc. Janě Konečné
1.1.

vedoucí majetkoprávního odboru, informovat žadatele o rozhodnutí zastupitelstva města a v daném termínu.

Termín: 30.6.2023

Předkladatel:Bc. Jana Konečná
Zpracovatel:Bc. Jana Konečná, majetkoprávní odbor
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí
Vyjádření:

Projednáno Radou města Ústí nad Orlicí dne 15.05.2023. Rada města doporučuje usnesením č. 444/20/RM/2023 zastupitelstvu města záměr prodeje neschválit. 

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Město Ústí nad Orlicí je vlastníkem p.p.č. 3, trvalý travní porost o výměře 901 m2 v k.ú. Knapovec. 

O prodej části předmětného pozemku p.č. 3 o přibližné výměře 198 m2 požádal J░░ K░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ (č.j.: MUUO/25045/2023/MPO ze dne 24.03.2023). Důvodem žádosti uvádí žadatel zajištění jediného přístupu k pozemku p.č. 2 v jeho vlastnictví.

Stavební úřad prodej nedoporučuje. Případným rozdělením a prodejem bude omezena přístupnost zbývající části pozemku p.č. 3. Dále uvádí, že přes dotčenou část pozemku prochází vodovodní řad. 

Odbor rozvoje města v této části území žádný záměr nemá, nicméně prodej pozemku nedoporučuje ze stejných důvodů, jaké uvádí stavební úřad.

Odbor životního prostředí nedoporučuje prodej nejen z důvodů, které uvádí stavební úřad, ale poznamenává, že vlastník pozemku, tzn. město, musí mít na pozemek přístup po vrstevnici, jelikož se jedná o pozemek ve svahu, a to zejména z důvodu údržby pozemku (péče o stromy). Prodej by tyto úkony značně ztížil. 

Osadní výbor pro část města Knapovec s prodejem části p.p.č. 3 nesouhlasí, ale navrhuje pronájem a nebo jednat o prodeji celé části parcely od komunikace až k p.p.č. 2 s vytvořením věcného břemene na přístup k sítím.

V územním plánu je pozemek p.č. 3 zařazen do plochy zeleně - soukromá a vyhrazená. Část pozemku p.č. 2 ve vlastnictví žadatele je zařazena do plochy BV - bydlení v rodinných domech - venkovské.

Žadatel má s městem vyrovnané finanční vztahy ve lhůtě splatnosti.

Materiál obsahuje: Příloha - Žádost (Veřejná)
Příloha - Katastrální mapa (Veřejná)
Příloha - Mapa vlastnictví (Veřejná)
Příloha - Vyjádření odborů (Veřejná)
Přizváni: