Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
12. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 17.6.2024

OPŽ/1 - Obecně závazná vyhláška města Ústí nad Orlicí o regulaci používání zábavní pyrotechniky
I. Zastupitelstvo města vydává

Obecně závaznou vyhlášku města o regulaci používání zábavní pyrotechniky, dle přílohy k usnesení ZM.

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Mgr. Marianu Radovi
1.1.

vedoucímu odboru právního a obecního živnostenského úřadu, zajistit vyhlášení obecně závazné vyhlášky.

Termín: 28.6.2024

Předkladatel:Mgr. Marian Rada
Zpracovatel:Mgr. Marian Rada, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí dne 27.5.2024
Vyjádření:

rada města doporučuje vydat - viz usnesení č. 1311/52/RM/2024 ze dne 27.5.2024

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Na základě úkolu ze 49. schůze Rady města Ústí nad Orlicí ze dne 15.4.2024 a podle pokynů starosty byl radě města předložen návrh na vydání Obecně závazné vyhlášky města Ústí nad Orlicí o regulaci používání zábavní pyrotechniky. Předložený návrh vychází z opakovaných podnětů členů zastupitelstva města, občanů města a následných diskusí o této problematice na jednáních zastupitelstva města a schůzích rady města. Rada města návrh projednala dne 27.5.2024 a v rámci diskuse stanovila přesné časové období, na které se nevztahuje zákaz používání zábavní pyrotechniky. Rada města doporučila zastupitelstvu města tuto obecně závaznou vyhlášku (dále jen "vyhláška") vydat. 

 

Cílem vyhlášky je zajištění veřejného pořádku ve městě, zlepšení pohody bydlení a pobytu v otevřených prostorech v zastavěném území města. Zastavěné území města je vymezeno územním plánem.

 

Předmětem vyhlášky je regulace používání zábavní pyrotechniky a zákaz provádění ohňostrojů a ohňostrojných prací. Jedná se o činnosti, které by mohly narušit veřejný pořádek ve městě nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku. Zábavní pyrotechnika způsobuje nadměrný hluk, který špatně snáší především malé děti, senioři a citlivější lidé. U zvířat způsobuje tento nadměrný hluk paniku a stres. Dalším negativním znakem používání zábavní pyrotechniky je zhoršení kvality ovzduší a vyprodukovaný odpad.   

 

Používání zábavní pyrotechniky, provádění ohňostrojů a ohňostrojných prací je zakázáno na všech veřejných prostranstvích v zastavěném území města a na všech místech v zastavěném území města, pokud hluk v intenzitě způsobilé narušit veřejný pořádek přesáhne na veřejné prostranství. Jednotlivé pojmy používané vyhláškou jsou vymezeny v zákoně č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice), ve znění pozdějších předpisů. 

 

Zákaz používání zábavní pyrotechniky, provádění ohňostrojů a ohňostrojných prací se nevztahuje na:

1. prskavky, konfety, dortové a obdobné fontány, pokud jsou jako pyrotechnické výrobky zařazeny do kategorie F1 (kategorie F1: zábavní pyrotechnika, která představuje velmi malé nebezpečí a má zanedbatelnou úroveň hluku, a která je určena pro použití na omezených plochách včetně zábavní pyrotechniky určené k použití uvnitř obytných budov);

 

2. dny konání společenské akce Město v pohybu - týden dobré pohody, a to pouze v místě konání této akce na Mírovém náměstí;

 

3. dny 31. prosince v době od 16:00 hod. do 24:00 hod. a 1. ledna v době od 00:00 hod. do 02:00 hod.

 

Návrh vyhlášky byl konzultován s pracovníky Ministerstva vnitra ČR, odboru veřejné správy, dozoru a kontroly a tento návrh nebyl při posouzení shledán v rozporu se zákonem.

 

Vyhláška by měla nabýt účinnosti dnem 1. srpna 2024.

Materiál obsahuje: Příloha - Návrh OZV (Veřejná)
Přizváni: