Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
13. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 9.9.2024

FIN/1 - Schválení výzvy k podání nabídky na zhotovitele akce Poskytnutí dlouhodobého úvěru pro město Ústí nad Orlicí na financování investičních projektů v letech 2025 - 2026
I. Zastupitelstvo města schvaluje

výzvu a zadávací dokumentaci k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace v rámci zadání veřejné zakázky zadávané v souladu s ustanovením § 29, písm. m) zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů, na poskytování bankovních služeb spočívajících v poskytnutí dlouhodobého úvěru do maximální výše 140.000.000 Kč s názvem "Poskytnutí dlouhodobého úvěru pro město Ústí nad Orlicí na financování investičních projektů v letech 2025 - 2026", dle přílohy k usnesení zastupitelstva města.

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Ing. Petře Brejšové
1.1.

vedoucí finančního odboru, zajistit zveřejnění výzvy a zadávací dokumentace prostřednictvím certifikovaného elektronického nástroje pro zadávání veřejných zakázek.

Termín: 20.9.2024

Předkladatel:Ing. Petra Brejšová
Zpracovatel:Ing. Petra Brejšová, finanční odbor
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí dne 26.08.2024.
ve finančním výboru dne 04.09.2024
Vyjádření:

Rada města usnesením č. 1501/58/RM/2024 doporučila navržené usnesní schválit.

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:10
Text důvodové zprávy:

Finanční odbor předkládá  zastupitelstvu města ke schválení výzvu k podání nabídky na plnění veřejné zakázky, která je zpracována v souladu s § 29 písm. m) zákona č. 134/2016 Sb., který určuje obecnou výjimku. Podle jmenovaného ustanovení zákona zadavatel není povinen zadat veřejnou zakázku v zadávacím řízení jde-li o úvěr nebo zápůjčku.

Přestože pro zadání veřejné zakázky na úvěr není výběrové řízení povinné, výběr dodavatele bude uskutečněn prostřednictvím zadávacího řízení.

Zadávací řízení bude provedeno zveřejněním výzvy k podání nabídky a zadávací dokumentace na profilu zadavatele. Smlouva by měla být účinná od 01.01.2025 a úvěr by se měl čerpat od února 2025 do prosince 2026. V lednu 2027 by se začal splácet a splacen by byl v prosinci 2046. V případě, že bude úvěr dočerpán, mělo by se jednat celkem o 240 splátek po 583 tis. Kč.

Roční splátky úvěru tak budou činit necelých 7 mil. Kč. Nyní město splácí ročně kolem 11 mil. Kč, od roku 2026, poté co bude splacen úvěr na odkoupení areálu Perly, bude splácet cca 9 mil. Kč ročně. V roce 2027, kdy se podle přiložené dokumentace začne splácet nový úvěr, roční splátky úvěrů vzrostou na 17 mil. Kč.

Lhůta pro podání nabídek začne běžet dnem následujícím po zveřejnění oznámení zadávacího řízení a skončí dne 11.11.2024.

Zadávací podmínky jsou nastaveny na float (plovoucí či variabilní) úrokovou sazbu, která se bude odvíjet od kvartálního PRIBORu.

Zadávací podmínky nepřipouští žádné poplatky za vyřízení úvěru, vypracování smluvní dokumentace či realizaci úvěru.

Soutěžit se tedy bude výše %, která banka bude připočítávat k plovoucí úrokové sazbě a dále poplatky za vedení úvěrového účtu.

Soutěž bylo proto možné nastavit na cenu a nikoli na ekonomickou výhodnost nabídky.

Hodnotící komise veřejnou soutěž vyhodnotí v druhé polovině listopadu, výsledek bude předložen radě města a následně v prosinci zastupitelstvu města.

Přílohou návrhu usnesení je návrh zadávací dokumentace včetně příloh. Příloha o plnění rozpočtu k 31.08.2024 bude spolu se zadávacími podmínkami zveřejněna také, ale dosud není k dispozici.

Vedle toho je přiložen výpočet ukazatele rozpočtové odpovědnosti a jeho odhad pro následující roky až po rok 2027. Výpočet opatrně předpokládá, že příjmy města v příštích letech neporostou. Největší zadluženost se očekává v roce 2026, kdy by měla dosáhnout 52 % průměrných příjmů. Poté začne klesat. Tento výpočet byl proveden zejména proto, aby bylo doloženo, že dluhy města nebudou ani v době, kdy se úvěr načerpá, činit v zákoně o pravidlech rozpočtové odpovědnosti zmiňovaných 60 % průměru příjmů za poslední 4 roky. Zde je třeba zdůraznit, že i kdyby tomu tak bylo, nejedná se o situaci, kterou je třeba řešit. Zákon pouze stanovuje, že pokud dluh přesahuje zákonem stanovený limit, samosprávný celek by se měl chovat zodpovědně, tzn. splácet své dluhy. 

Materiál obsahuje: Příloha - Zadávací podmínky (Veřejná)
Příloha - Příloha_01_krycí list (Veřejná)
Příloha - Příloha_02_závěrečný účet (Veřejná)
Příloha - Příloha_04_schválený rozpočet (Veřejná)
Příloha - Příloha_05_střednědobý výhled rozpočtu (Veřejná)
Příloha - Výpočet ukazatele rozpočtové odpovědnosti (Veřejná)
Přizváni: