Zastupitelstvo města Ústí nad Orlicí
Znak města Ústní nad Orlicí
Návrh usnesení
13. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí
konaného dne 9.9.2024

SÚ/2 - Návrh na vydání Změny č. 1 regulačního plánu "Revitalizace území Perla 01 v Ústí nad Orlicí"
I. Zastupitelstvo města vydává

formou opatření obecné povahy Změnu č. 1 regulačního plánu "Revitalizace území Perla 01 v Ústí nad Orlicí", dle přílohy k usnesení ZM.

II. Zastupitelstvo města ukládá

1. Petru Marčíkovi
1.1.

vedoucímu stavebního úřadu, zajistit vyvěšení oznámení o vydání změny č. 1 regulačního plánu na úřední desku.

Termín: 9.10.2024

Předkladatel:Petr Marčík
Zpracovatel:Lukáš Franz, Město Ústí nad Orlicí
Materiál projednán:v Radě města Ústí nad Orlicí
Vyjádření:

Rada města svým usnesením č. 1528/59/RM/2024 ze dne 02.09.2024 doporučuje vydat

Na vědomí:
Předpokládaná doba trvání:00:05
Text důvodové zprávy:

Stavební úřad předkládá zastupitelstvu města k projednání opatření obecné povahy o vydání Změny č. 1 regulačního plánu "Revitalizace území Perla 01 v Ústí nad Orlicí". O pořízení změny regulačního plánu rozhodlo zastupitelstvo města. Na základě tohoto rozhodnutí byl v souladu se stavebním zákonem zpracován návrh změny č. 1, který vypracovala spol. Archforma s.r.o., Praha zastoupená Ing. arch. Tomášem Haromem. Tento návrh byl podle stavebního zákona projednán s dotčenými orgány a s veřejností, stanoviska dotčených orgánů jsou vypořádána, připomínky ani námitky veřejnosti nebyly uplatněny.
Změna č. 1 řeší následující:

1 - umožnění demolice (asanace) bývalé administrativní budovy a stanovení prostorových a vzhledových podmínek pro umístění nové zástavby (v grafické části označeno jako plocha A),
2 - v souvislosti s připravovaným záměrem Galerie Perlou změna stavební čáry závazné na stavební čáru nepřekročitelnou (plocha A),
3 - aktualizace pozic průchodů v bývalé administrativní budově s ohledem na nosné konstrukce budov (plocha A),
4 - změna bloku 05 z plochy území obytné do plochy veřejná prostranství – veřejná zeleň (plocha B) - zpracovatelé v rámci prověření urbanistických a kompozičních souvislostí zapracovali do návrhu změny č. 1 řešení vymezující zastavitelnou část bloku podél navržené ulice spojující ulici Špindlerova s ulicí 17. listopadu a plochu veřejného prostranství – veřejné zeleně na části bloku mezi ulicí Floriana Hernycha a pěší propojkou k ulici Špindlerova; navržené řešení dostatečně vymezuje uliční koridory, uzavírá pohledové osy a zajišťuje rezidenční hustotu území, zároveň však umožňuje realizaci parkové plochy na exponovaném místě s výhledem na hřebeny Andrlova chlumu a Kubincova kopce přes siluetu jádra města; rozloha navrženého veřejného prostranství – veřejné zeleně je asi 2000 m2.

Zapracovaný návrh řešení je odlišný od návrhu na pořízení změny schváleného zastupitelstvem města, dle kterého měl být celý blok 05 změněn na plochu veřejné zeleně. Odchýlení od schváleného návrhu na pořízení je přípustné, protože návrh na pořízení změny znamená v první řadě prověření správnosti a vhodnosti navrženého řešení a není tím vyloučeno alternativní upravené řešení, které z prvotního odborného posouzení může vyplynout.
5 - vypuštění části bloku 06 z území řešeného regulačním plánem (plocha C),
6 - povolení průjezdu autobusů městské hromadné dopravy územím řešeným regulačním plánem,
7 - změna části bloku 02 z plochy území obytné do plochy veřejná prostranství - ulice a náměstí (plocha D).

 

Předmětný návrh změny č. 1 byl projednán dne 16.08.2024 v Komisi pro urbanismus, architekturu, životní prostředí a regeneraci městské památkové zóny. Komise se seznámila se zpracovaným návrhem změny č. 1 regulačního plánu a s názorem městské architektky. Vzhledem k tomu, že regulační plán v této podobě i v rámci bloku s potenciálním parkem umožňuje jeho realizaci v celém území, doporučuje vydat změnu č. 1 v předloženém znění.

Materiál obsahuje: Příloha - Opatření obecné povahy (Veřejná)
Příloha - Grafická část (Veřejná)
Příloha - Srovnávací text (Veřejná)
Přizváni: